moderatorNu avslutas dagens chatt. Tack för alla era åsikter och frågor! Vi har fått väldigt många kommentarer och frågor och beklagar att vi inte kunde besvara alla.
 
StefanHar inte läst några tidigare inlägg så detta kanske redan nämnts... Jag tycker att hela denna hastighetsändring känns som en lobbyverksamhet som någon tjänat stora summor pengar på. Skyltbytena är antagligen den billiga delen, tyvärr.
Thomas LindénHej Stefan. Hastighetsöversynen är ett stort projekt som innebär att vi ser över hastigheterna på alla statliga vägar i landet. Syftet med detta är att rädda liv och på ett tydligare sätt koppla skyltad hastighet till vägens säkerhetsstandard. Vägverket bygger gärna bättre och säkrare vägar som tillåter högre hastigheter i takt med att vi får investeringsmedel till detta.
 
PernillaOm det idag är 30-50-70-90-110. vad blir då hastgheterna om ni byter ?
Stefan BertilssonHej,,lite svårt att svara direkt på din fråga,,du får nog konktretisera denna mer.... Men mer pricipiellt strävar mot ett jämnt 20-system dvs 40-60-80-100-120
 
WalidVarför kan vi köra och få freehastighet som Tyskland tex. ?
Lennart IvarssonDet är inte fri hastighet i Tyskland och det är inte aktuellt med fria hastigheter i Sverige heller.
 
AnnaFår komunerna sätta vilken hastighet dom vill? som i munkfors där dom sänkt till 30i hela centrum?
Agneta NordströmJa, det får de.
 
AndersHur många olyckor är relaterade till enbart hastigheten?
Torsten MartinssonHej Anders. Jag kan inte ge Dig ett korrekt svar just nu, men jag vill be Dig att ta kontakt med våra trafiksäkerhetsanalytiker om Du vill ha korrekta uppgifter.
 
AnnaFinns det någon som har forskat i sambandet mellan låga hastigeter och trötthet? jag upplever det som at jag blir mycket piggare och mer konsentrerad på trafiken när det går fortare än när man sitter och kryper fram i 70-80km?
Stefan BertilssonHej! Nej det finns faktiskt inte vad jag känner till!!!
 
Pelle i MariestadVarför får man bara köra 100 mellan Mariestad och Skövde,,,pendlar denna väg dagligen.....känns sååå sakta,,,,,,,,blir det verkligen sämre säkerhet om man höjer,,,om ,,hur mycket??
Agneta NordströmDen sträckan ingick i förra årets översyn. Vägens säkerhetsstandard medger högsta tillåtna hastighet 100 km/tim.
 
AndersVad hjälper nya hastigheter om de flesta olyckor beror på droger?
Torsten MartinssonHej Anders. Ju lägre en hastighet är desto mindre krockvåld utsätts människan för vid en ev kollision. All forskning visar att hastigheten har stor potential att rädda liv.
 
pernillaEn fråga som jag verkligen undrar är. vad är det för skillnad på svenska vägar och tyska vägar ? för här pratar ni om över 110 km/tim så är det banor som gäller. vad jag vet så är inte tyska motorvägar BANOR utan motorvägar allså autobahn
Per NettelbladMed bana så menar vi en motorbana för racerbilar som är avskild från övrig trafik. Vi syftar inte på motorvägar, autobahn, i Tyskland.
 
moderatorJust nu får vi väldigt många frågor och vi hinner inte svara på alla under denna timme.
 
MsevlI Princip har alla här tyckt samma sak. Förbättra vägarna,slopa mobil mm ist för att lägga pengar på skyltning o sänkning! Det är trots allt vi som kör och vi som vet bäst!Tar ni till er något av detta alls? Ni säger att budgeten inte räcker till vägförbättring, men skyltningen är väl knappast gratis? Ni kan inte mena att budgeten inte skulle räcka till att förbättra iaf 1 väg? En vägförbättring är ju iaf i rätt riktning!
Airi TamminenHej Msevi! Det vi gör nu är att vi succesivt anpassar hastigheten till hur säker vägen är. Det innebär att vi på sikt kan höja hastigheten på vägen när vi byggt om vägen genom att sätta upp mitträcken.
 
AndersRädda liv? De flesta trafikolyckor beror ju på användning av droger!
Torsten MartinssonHej Anders. ca 25 % i dödsolyckor är påverkade. Varannan omkommen när det gäller singelolyckor. Bortsett från detta så har hastigheten jättestor potential. Den hastighetsöversyn som nu genomförs beräknas "spara" ca 10 - 11 liv.
 
moderatorNu är det tio minuter kvar på dagens chatt.
 
AnnaSå när alla bilar blir hybrider och elbilar då kan vi höja hastigheten igen för då är inte usläppen problemet?
Camilla KullanderOm det bara var miljöaspekterna som vi vägt in så hade vi ju kunna gjort så. Men det är ju en jättestor säkerhetsfråga. Hastigheten sätts utfrån hur säker vägen är.
 
BorisHur många av de som orsakar en allvarlig olycka, är påverkad av något som gör att deras omdöme försämras?!
Torsten MartinssonHej Boris. När det gäller denna fråga tycker jag att Du ska kontakta Vägverkets trafiksäkerhetsanalytiker. Då kan Du få korrekta uppgifter.
 
MarkusÄr det inte dags att implementera ett annat system än att ändra skyltar. Låt oss vara ärliga, många kommer strunta i de nya hastigheterna.
Camilla KullanderPoängen med hela grejern är att anpassa hastigheten efter hur säker vägen är. Vår innerliga förhoppning är att människor ska vilja hålla hastigeten och att man inte ska vilja utsätta sig själv och andra för säkerhetsrisker. Ju fortare man kör desto större risk att dödas eller skads svårt i en trafikolycka.
 
AndersNya skyltar bara för att ni inte har råd att bättra på vägarnas standard?
Lennart IvarssonTvärtom detta kommer att innebära nödvändiga diskussioner om åtgärdsprioriteringar. Hastighetsanspråken på resp väg kommer i fokus. Vi ser redan effekten genom den åtgärdsplanering som nu pågår i hela landet.
 
JCHur stor besparing görs i och med omskyltningen jämfört med en upprustning av vägmiljön på de berörda platserna?
Airi TamminenHej JC! Det finns ingen sådan koppling mellan omskyltning och åtgärder för att exempelvis förbättra sidoområden.
 
AnnaEn fråga som kanske inte hör hit... VAD ÄR HASTIGEHTESGRÄNSEN mellan våxnäs och bergvik ? 70 eller 50km/tim? Den vägen som går förbi dagiset (?) Kanske heter den hagalundsvägen(?) Finns inte en enda hastighetsbegränsningsskylt på den vägen!
Mats JonssonVägen i fråga är en kommunal väg inom tättbebyggt område. Generellt gäller inom tättbebyggt område 50 km/timmen om inget annat anges.
 
TobyI England har vi 30mph i stan, 60mph på landet och 70mph på motorväg. I Sverige finns 30, 50, 70, 80, 90, 100, 110, 120 & 130kmh. Det är mer farligt om man måste kolla hela tiden att se hur fort man kan kör. Kan ni inte koncentrera om farliga bilförare istället för att tvinga alla att köra jätte långsam och kolla efter skyltar hela tiden.
Lennart IvarssonHej Här i Sverige finns hastigheter från 30-120 km. I tätorten är basen 50 km/tim på landsbygd är bashastighet 70 km/tim och motorväg 110 km/tim. Härutöver tillkommer ett antal steg inom resp grupp beroende på säkerhetsnivån. tex skola, barn osv. Vi kommer succesivt att gå över mot jämna 20 steg.Det har aldrig varit aktuellt att ta bort alla tavlor. Du uppmanar till fokus på farliga förare, dessa är inte helt lätta att sålla ut, men vi vet att unga killar är en utsatt grupp.
 
BjörnMed tanke på att bilarna blir både säkrare, renare och snabbare, borde det väl vara rimligt att hastighetsgränserna höjs? Idag är det orimligt låga på de flesta vägarna. Motorväg med mitträcke borde väl vara 140km/h. Efterlydnaden skulle bli mycket bbättre om gränserna kändes rimliga. Det är inte hastigheten som dödar utan beteendet!
Per NettelbladHastigheten är helt avgörande för vilka konsekvenser en olycka får. Du ska tänka på att det är inte bara ditt eget liv du riskerar utan även dina medtrafikanter. Tillåter vi hastigheter på 140 km/h så ökar även koldioxidutsläppen och alla har vi ett ansvar att tänka på klimatet.
 
BorisKan man inte sätta upp fler hastighetsskyltar i följd med en 20 meters avstånd vid fartkameror och på så sätt få folk att förstå vilken hastighet som gäller, folk bromsar ner till orimligt låga hastigheter(25-30 km/h under gällande), de verkar tro att det är lägre hastighet vid fartkameror per automatik. Detta förvirrande beteende hos mina med-trafikanter skapar stress och ryckighet i trafiken med farliga omkörningar och större risk-moment än innan kameran fanns på plats.
Torsten MartinssonHej Boris. Tack för Dina synpunkter. Som Du kanske märkt finns märken som talar om att det finns trafiksäkerhetskameror uppsatta på en sträcka. Detta görs i god tid innan kamerorna.
 
LennartÄr en svart tavla med vit text och röd ring en giltlig skylt vad gäller hastighetsbegränsning?
Airi TamminenHej Lennart! Om märke för hastighetsbegränsning har en röd ring så är det ett märke som anger den högsta tillåtna hastighetsbegränsningen som man för köra på vägen.
 
AndersVarför har ni infört de nya hastighetsbegränsningarna? De 10 km/h mer eller mindre kan knappast påverka trafiksäkerheten.De bidrar till ökad irritation och svårare att veta vad som gäller.De flesta olyckorna sker pga droger.Det kan inte påverkas med nya skyltar.
Torsten MartinssonHej Anders. Syftet är att rädda liv och minska påverkan på klimatet. Att rädda liv och värna om miljön är vårt viktigaste mål. Ett mer finstämt instrument för justeringar av hastigheterna kan ge stora vinster om alla trafikanter håller högsta hastighet. Om alla trafikanter respekterar hastighetsgränserna kan nära 125 liv räddas varje år. Samtidigt kan koldioxidutsläppen minskas med cirka 700 000 ton, vilket motsvarar utsläppen från 240 000 personbilar.
 
Gula skjortanDet enda Vägverket har att komma med i trafiksäkerhet är att sänka hastighetsgränser och därmed visa nån slags handlingskraft. Ni ger er tydligen inte förrän varenda bilist har fått kraftiga böter eller mist körkortet. Redan nu är acceptansen för hastighetsgränserna mycket låg, och det vet ni säkert. Men skylttillverkarna jublar förstås. Hur säkert är det att tvingas titta mer på hastighetsmätaren än på vägen och omgivande trafik?
Torsten MartinssonHej Gula skjortan Hastigheterna är en av de viktigaste faktorerna när det gäller att rädda liv. Därför genomförs översynen så att hastighetsgränserna ska anpassas (på sikt) till hur säker en väg är. Det finns andra åtgärder som vidtas för att öka trafiksäkerheten, bl.a implementering av tekniska hjälpmedel typ alkolås, påverkansåtgärder riktade mot oss som trafikanter, som aktörer som genomför eller köper transporter mm.
 
alexander krollKommer skyltarna förändras i storlek?
Camilla KullanderNej. Det är vägtypen som styr storleken.
 
WalidEtt kontigt starkt kurva på Lövgärdet / Angered flera olykor har dänt ? kan inte förbättra detta ?
Agneta NordströmVi är osäkra på om vägsträckan ligger inom tättbebyggt område, i så fall hör vägsträckan till kommunens vägnät. Ta gärna kontakt med någon av våra trafikingenjörer eller Göteborgs kommun som kan utreda din fråga.
 
Sven-Inge CarlssonVäg 172 ,över "finnskogen" är det 70 med all rätt. Men när man kommer ner till korsningen mot Koppom och Åmotfors ,+ flera utfarter då blir det 90km/tim,mycket konstigt tycker jag. Mvh Sven-Inge.
Mats JonssonDen aktuella sträckan fram till korsningen med väg 177 och vidare ner till Årjäng kommer att skyltas om till 80 km/timmen.
 
susanneKommer att bli mer farliga omkörningar när man infört 80-gräns på väg 209 till Arkösund, dessutom har man höjt hastigheten i en farlig korsning från 70 till 80 km. Hur tänker man då?
Thomas LindénHej Susanne. Vi tror inte det kommer bli mer omkörningar på grund av hastighetssänkningar eftersom vi nu får samma högsta tillåtna hastighet för lastbilar och personbilar. Vi försöker också få en jämn hastighet på längre sträckor, därför tar vi bort lokala hastighetsbegränsningar i korsningar där det är möjligt.
 
BennyVarför sitter det då 90km skyltar uppe vid e45 Karlstad när det var ny hastighetsgräns sedan ett år tillbaka?
Agneta NordströmAlla 90-sträckor är inte borttagna på väg E45. Vägen kommer inte att skyltas om igen vid denna översyn.
 
David HolmqvistKan ni inte skapa som "auto-bahn" så jag kan få upp min kära ögonsten i lite högre hastigheter, möjligtvis utanför en bana. Gillar att köra lite farligt, även för andra trafikanter nämligen.
Per NettelbladHar du en sportbil och gillar att köra fort så är väl en bana utmärkt. Du riskerar ingen annans liv och banan är utformad för högre hastighet än våra vägar.
 
MariaHar inte lämplig hastighet mer med väder och väglag att göra än en skylt ur säkerhetssynpunkt? Människor är ju inte idioter. Är det nodvändigt att ändra skyltarna?
Lennart IvarssonDet har givetvis med väder o vind att göra också, folk är inte idioter som du riktigt påpekar, oftast är det ett mänskligt misstag som orsakar en olycka och då är hastigheten och vägens säkerhetsstandard helt avgörande för utgången. Därför är det viktigt att justera hastigheten utifrån denna kunskap.
 
S MagnussonHelt sjukt att sänka hastigheten på väg 209 till 80 km/h. Det är en stor fin väg och har ej varit särskilt olycksdrabbad varför det inte kan finnas någon mening att ändra hastighet. Samtidigt har man också ökat hastigheten korsningen vid Dagsbergs kyrka från 70 till 80 km - mer farligt! Behåll 90 gränsen och sätt i så fall upp kameror - sänk inte till 80 km!!! Väg 845?? Söderköping-Ö Husby kan vara befogat att sänka till 80, där kör man ändå inte fortare då den är så krokig.
Thomas LindénHej och tack för din fråga. Alldeles för smal väg och för mycke trafik för 90. Fartkameror kommer att sättas inom ett halvår. Korsningen vid Dagsbergs kyrka uppfyller Vägverkets kriterier för 80km/h.
 
Karl ErikssonJag kör då och då mellan göteborg och stockholm, och vissa partier (i synnerhet i värmland) är oerhört jobbiga med sträckor med 40-60-80-60-40-60-80 osv, och många fartkameror. Det känns nästan med flit designat att dra hem hastighetsböter eftersom det är så illa lätt att missa en skylt. Kan ni inte reducera mängden ändringar istället, längre sträckor med vettig hastighet?
Agneta NordströmHej Karl. Vi har som målsättning att försöka få en enhetlig hastighetssättning på så långa sträckor som möjligt, med en tydlig koppling till vägens säkerhetsstandard. Ett exempel är E20 norr om Alingsås där vi istället för 90-70-90-70-90-70-90 idag satt 80-60-80 på en längre sträcka.
 
Lars JannebyEn närmast generell sänkning av hastighetsgränsen 90 till 80 på våra Värmländska vägar, är inte det ett bevis på att Vägverket klarar av att hålla vägstandarden?
Mats JonssonNär det gavs möjlighet att använda hastighetsgränser i 10-steg fick vi möjlighet till ett mer logiskt och flexibelt system. Det gör att vi kan skilja på säkra och farliga vägar. Hastigheten kan därmed anpassas efter vägens säkerhetsstandard. När det gäller anslagen för de regionala vägarna i Värmland är det främst Region Värmland som med sin länsplan bestämmer hur pengarna skall användas.
 
MsevlHåller med Leif! Satsa på annat än bara en sänkning. Kör mycket i Tyskland där det är HÖGRE hastighet. Inte blir det fler olyckor per invånare för det! Trafiken flyter på mycket bättre. Satsa på att förbjuda mobilen, satsa på att förbättra vägarna,satsa på reflexer på vägarna-som i slovenien+tyskland. Undrar vad dessa skyltar mm kostar oss...de pengarna kan ju gå till det de flesta tycker! Folk kommer att köra lika fort som innan,satsa på viktigare förbättringar! Det är ju det som behövs!
Per NettelbladVi höjer hastigheten på de större vägarna som har mitträcke. För oss är det viktigt att förebygga de allvarligaste olyckorna, de inträffar framför allt vid möten och i singelolyckor då man kör av vägen och krockar med tex ett träd. Det beror på att det blir ett kraftigt våld i den typen av olyckor och ju högre hastighet desto kraftigare blir krockvåldet. Vi vill också gärna bygga om vägarna men när det inte finns pengar till allt är det här ett sätt att förebygga allvarliga olyckor. Sen jobbar vi även för att förare ska köra nyktra, ha bälte, att reflexer används osv.
 
MegaforceI utlandet har sänkta fartgränser resulterat i fler olyckor, särskilt på 90-vägar som sänkts till 70. Kommer ni att höja hastigheten på de vägsträckor som drabbas av ökat antal olyckor efter sänkning?
Torsten MartinssonHej Megaforce Om Du har tillgång till denna rapport vill vi gärna ta del av denna. För närvarande är svaret är nej på Din fråga.
 
GunnarDet är glädjande att man i år verkar ha ökat takten i utbyggnaden av vägnätet. Men att förstöra detta arbete genom fartbegränsningar är ju helt galet. Om man byggt mittseparering och förlåtande vägslänter bode ju farten kunna höjas.
Torsten MartinssonHej Gunnar. På sikt, allteftersom resurser tillkommer ska vägnätet fortsätta att förbättras och därmed även justering av hastighetsgränserna.
 
Sylvia SundströmPå vägen mellan Sunne och Munkfors är hastigheten 70 km/ tim, nog skulle man kunna höja till 80. Varför görs inte det?
Agneta NordströmPå din väg så har vi tittat på den delen som har en föreskriven högsta tillåten hastighet av 90 km/tim.
 
DanielBilarna blir säkrare och tillverkarna har funktioner som underlättar under färd såsom varningsanordningar, antisladd, sömnsensorer mm. Borde inte hastigheterna hela tiden succesivt öka i framtiden? Att de minskar måste ju betyda att det slarvats från första början?
Torsten MartinssonHej Daniel. det är rätt bilarna blir allt säkrare, liksom även våra vägar. På lång sikt ska naturligtvis hastigheten anpassas till hur säker en väg är, dvs ju säkrare väg desto högre hastighet.
 
Eddie meduzavore det inte bättre att ni får i ordning på vägarna istället för att sänka hastigheten ? men det är klart det sänker ju vägstandarden om hastigheten är längre kan vägen va sämmre !! kosta på våra värmlänska vägar lite istället någon som kört vägen mellan lässerud och skillingsfors ? finns nog ingen mer lappad väg i hela världen !! som tur är åker jag enbart i skattebefriade bilar så jag slipper göda era dår projekt i onödan
Agneta NordströmVi har bedömt hastigheten efter sidoområdet, mittseparering samt trafikflödet. Detta gäller sträckan från Köla till Nolbybråten. Den sträcka som du anger har idag bashastighet som är 70 km/tim vilket också kommer att gälla efter översynen.
 
Åker helst tågVarför sänker ni inte hastigheten med hänsyn till buller, partikelutsläpp och klimat? Det kan väl inte vara obekant att dessa ökar kraftigt vid högre hastighet. och hur länge kan man gömma sig bakom för högt satta gränsvärden för buller gällande bef. vägar (65dbA) då många känner sig störda av gränsvärdet vid nyproduktion (55dbA). Med hänsyn till ovanstående undrar jag varför man inte sänker hastigheten på samtliga vägar med 10 km/h?
Camilla KullanderTack för klok fråga på ett angeläget område! Hastigheten sätts utifrån hur säker vägen är. Dessutom tas hänsyn tiill övriga transportpolitiska mål dvs t ex tillgänglighet och miljöaspekter. För Vägverkets del innebär detta att vi väger in i första hand klimataspekterna när hastighetsgränserna sätts på det statliga vägnätet. När det gäller buller och partiklar så är det frågor som främst är kopplat till tätortsmiljöer. Det innebär att detta är aspekter som kommer att vägas in när kommunerna ser över hastighetsgränserna på det komunala vägnätet.
 
David HolmqvistHej, jag har precis köpt en Porsche med turbo och hela kittet. Vart skall jag nu få upp denna i lite hastigheter?
Thomas LindénHej David och grattis till din nya bil. Förslagsvis åker du till en motorbana för att testa din bil på ett säkert sätt, både för dig och andra trafikanters skull.
 
LVarför gör ni inte vägarna säkrare än att sänka hastigheten? I Danmark sänkte dem hastigheten och det ledde till fler olyckor. Med endast de gamla hastigheterna så kunde man gissa sig till en hastighet om man missade skylten. De nya hastigheterna skapar bara förvirring och irritation.
Torsten MartinssonHej L. Det vi gör nu är att försöka åstadkomma en anpassning av hastigheterna utifrån hur säkra vägarna är. Det kommer också att på sikt leda till att när resurser kommer kunna förbättra vägnätet och därmed också höja hastigheterna.
 
OlleHur kam man först satsa mängder av pengar på att rusta upp väg 62 i Värmland och sedan sänka hastigheten till 80km? Att betala för att sänka vägstandarden så mycket att hastighetsbegränsningen måste sänkas är obegripligt dumt. Eller har detta enbart med utsläppen att göra? Att sitta i en tyst modärn bil och krypa fram i låga hastigheter gör att man blir trött, risken att somna ökar markant med olyckor som följd. Fler olyckor är väl inget som vägverket strävar efter hoppas jag? Kanske kan det vara för att finansiera fler poliser i Värmland som vägarna görs bättre och hastigheten sänks (fler fortkörningar fler böteslappar). Ska det bli 80km på ”nya 62:an” lär hastigheten på dom gamla 70vägarna i Värmland att sänkas till minst 50km, detta är ett utomordentligt bra sätt att ta död på lansbygden och enbart befolka storstäderna.
Agneta NordströmVi höjer den delen på 62;an som har mittseparering och goda sidoområden till 100 km/tim. Vi har också investerat i att säkra upp sidoområdet (för att kunna bibehålla 90 km/tim) upp till Tjärnheden. När det gäller övriga sträckor kommer vi att se över dem igen när de är färdigbyggda.
 
Lars LindJag tycker att hastighetsgränserna borde sänkas överlag, både med tanke på säkerhet och miljö. Kan man inte lagstadga att fordonen inte får gå fortare än t.ex. 80 km/h?
Airi TamminenHej! Det vi gör nu är att vi sätter hastighetsgränsen utifrån vägans säkerhetsstandard. Det innebär att hastighetsgränserna kan både höjas och sänkas och detta gör vi oavsett hur fort ett fordon kan framföras. Fordonsföraren måste alltid följa den högsta tillåtna hastigheten.
 
tony mauritzonvarför inte lägga pengarna på ny asfalt,bredda vägar etc. Vad kostar omskyltn. hur har ni räknat ut minskning av dödsolyckor.Varför inte ett enda förslag om vidarutbildning av förare,ta bort långsamtgående fordon,utfasning av för gamla förare,stänga av alkoholberoende o medicinmissbrukare osv.
Torsten MartinssonHej Tony. Det är viktigt med vägunderhåll, men resurserna räcker inte till, varför åtgärder kan genomföras på längre sikt. Kostn.omskyltning totalt ca 90 - 100 miljoner kr. Det har forskats mycket kring potentialen (dvs förmågan att rädda liv) när man minskar hastigheten. Det kallas potensmodellen. Du kan kontakta Vägverket direkt om Du vill veta mera.
 
Mats KalmarVägverket har sänkt hastigheten för bättre säkerhet .Jag penlar varje dag mellan kalmar och Borgholm , och jag upplever inte hastighetn för hög.Däremot korsningen Ölandsleden tallhagsvägen mot Norrliden där skulle man verklingen behöva sänka hastigheten från 70 till 50.Där kan man snacka om livsfarlig korsning
Lennart IvarssonEftersom Ölandsleden har accelerationsfält samt avfartsfält, som är den säkraste korsningstypen, tror vi att du menar korsningarna ovanför Ölandsleden alltså Tallhagsvägen. Tallhagsvägen är kommunal dvs du skall vända dej till Kalmar kommun om du önskar förändrade hast gränser där.
 
MikaelVarför satsar ni inte på att förhindra olyckor istället för att bara påtala att skadorna blir värre vid högre hastihgeter? Fixa bättre/säkrare vägar så blir alla gladare. Ni gör det för enkelt för er, lägger över allt ansvar på oss förare!
Torsten MartinssonHej Mikael. Hastighetsöversynen är ett verktyg för att förhindra konsekvenserna av en olycka. Andra verktyg är bl.a påverkansinsatser, samt även förbättring av transportsystemet.
 
alexander krollVad kommer ni göra me de gamla skyltarna?
Torsten MartinssonHej Alexander Kroll. Det kommer att återanvändas i någon form. Materialet är aluminium och kan därför återanvändas.
 
BennyE45 vid Karlstad där sänker ni till 80km i stället för 90km trafiken flyter ju bättre när det går 90-100km men när ni sänker till 80km då kommer det bli mer köer och mycket mer farliga omkörningar.
Agneta NordströmE45 har nu haft ny hastighetsgräns sedan ett år tillbaka, då den vägen ingick i förra årets översyn. Vi har inte märkt av de problem du nämner.
 
AnkieVarför lagar ni inte vägarna istället för att lägga ansvaret på bilisterna? Nu låter det som att farten är ansvaret för allt...inte dom usla vägar som vi får fler och fler av.
Stefan BertilssonHej Anki!!Inget motsatsförhållande alls,,,,,vi har trots allt väldigt begränsade pengar att förbättra vägnätet,,syftet med nya hastighetsgränser är att det är vägens säkerhetstandard som ska styra hur fort du får köra,,,är detta inte rimligt tycker du??
 
MikaelNär ska ni anpassa dagens vägar efter dagens bilar? Bilarna blir bättre och bättre men ni bara sänker hastigheterna och letar med ljus och lykta efter ytterliggare sänkningar. Dom som kör för fort idag kommer fortsatt göra det men det kommer bli värre/farligare omkörningar nu när stressen ökar pga era sänkningar vilket ger längre restid. Ni skjuter er själva i foten med dessa sänkningar.
Torsten MartinssonHej Mikael. Vi gör en sammanvägd bedömning. Fordonen har ju som Du säger blivit allt bättre, men det krockvåld som vi utsätts för minskar ju lägre hastigheten är.
 
BjörnHej kommer E4an få höjd hastighet nån stans eller sänkt?
Lennart IvarssonHej E4 är redan justerad. Där sker ingen förändring i nuvarande etapp av översynen.
 
MatsVarför sänka hastigheten på så många fina vägar som det inte är nån fara alls med 90km ,det som behövs är att få till en attitydförändring i trafiken annars så kommer vi alldrig ifrån olyckorna
Torsten MartinssonHej Mats. En sänkt hastighet från 90 till 80 (dvs med 10 km) betyder oerhört mycket för trafiksäkerheten, och chansen att överleva vid en kollision ökar mycket. Vi jobbar också med attitydförändring, som bl.a ska leda till en ökad acceptans och att trafikanterna i ökad utsträckning följer det regelsystem som vi har.
 
Katarina PetréHar ni underrättat berörda bussbolag? Tidtabellen är satt i juni i år och sträcker sig till 20 juni -10.
Per NettelbladHuvudmännen för kollektivtrafiken och Bussbranschens riksförbund har fått information och blivit ombedda att uttala sig om förslagen innan vi fattade beslut och började skylta om.
 
SJHur har ni tänkt att följa upp efterlevnaden av sänkta hastighetsgränser? På vissa sträckor som har fått hastighetssänkning så kör ju bilisterna lika fort som tidigare.
Torsten MartinssonHej SJ. Det är en viktig fråga Du tar upp. Det är polisens ansvar, bl.a genom hastighesövervakning och genom de trafiksäkerhetskameror som finns.
 
Leif AnderssonDet tidigare systemet med 50-70-90-110 ansågs förlegat och stelbent. Det nya motiverades med att bättre anpassa hastighetsbegränsningarna till vägarnas förutsättning. Nu blev ju resultatet att man sänker nästan överallt oavsett om det är olycksdrabbade sträckor eller ej. Vilken analys har gjort på varje enskild vägsträcka ?
Torsten MartinssonHej Leif. Vid översynen har Vägverket tillämpat ett antal stödkriterier, exempelvis hur sidoområdena ser ut, om vägen har mitträcke eller inte, hur mycket trafik det är. Om Du vill veta mera hur bedömningarna har gått till kan Du titta på vår hemsida Link Där finns bl.a beskrivet olika vägtyper och hastighetsgränser.
 
Olle i SkövdeVarför får man inte köra i 120 på den nya motorvägen vid Skara.....
Mats JonssonSträckan mellan Skara och Axvall är knappt 7 km lång och det anser vi vara för kort för att uppfylla kraven för att höjas till 120 km/timmen.
 
Bengt nilssonHar dom sitter o bestämmer hastighterna varit ute o åkt på dessa vägar?,så att det inte är skrivbordsfölk som setter o bestmmer lite hit o lite dit verkar så på många vägar som ja åkt på i ett antal år.Vägverket o Tsv. borde nog ha dagens RIS.
Stefan BertilssonHejh!! Yes,,,varenda sträcka är besiktigad,,,
 
Leif GrandellVarför har ni alltid detta fokus på hastighetsnedsättning?? Jag kör 5000 mil/år och tycker att det alltid är andra orsaker än hastigheten när det uppstår farligheter i trafiken. Oftast är det dålig disciplin från föraren, tex mobilprat, utan handsfree som gör att folk inte blinkar, låter bli att blinka även utan att mobil är inblandad. Omkörningar trots möten är också vanligt. Vore bättre om ni angrep orsakerna till farligheterna i trafiken och inte enbart sänka hastighetsgränsen!!
Torsten MartinssonHej Leif. Vi arbetar även med beteendepåverkan för att öka regelefterlevnden, men hastigheten har stor betydelse för konsekvenserna vid en olycka.
 
AnnaSka ni sänka hastigehterna på väg 63 mellan molkom och karlstad?
Agneta NordströmHej. Nej, eftersom Region Värmland valt att investera pengar för att höja vägens säkerhetsstandard kommer 90 km/tim att bibehållas.
 
alexander krollHej, kommer det finnas en hastighetsskyllt med hastigheten 69 på?
Per NettelbladNej.
 
PerKan ni inte börja i steg om 1km/h i det perfekta kontrollsamhället? För orimliga proportioner har det redan tagit med "nollvisionen". Vore det inte mer relevant att fokusera på problemen bakom återstående olyckor, där flertalet inte beror på fart utan på dödslängtan, ofokuserade förare och liknande problem? En annan intressant sak vore att jämföra med andra länder, deras hastighetspolicy, dödsolyckor och modeller för att minimera dessa.
Airi TamminenHej vi har jämfört med andra länder. Sverige är en av de länder som har de högsta hastigheterna efter hur säker vägen är.
 
Leif GrandellVarför har ni alltid detta fokus på hastighetsnedsättning?? Jag kör 5000 mil/år och tycker att det alltid är andra orsaker än hastigheten när det uppstår farligheter i trafiken. Oftast är det dålig disciplin från föraren, tex mobilprat, utan handsfree som gör att folk inte blinkar, låter bli att blinka även utan att mobil är inblandad. Omkörningar trots möten är också vanligt. Vore bättre om ni angrep orsakerna till farligheterna i trafiken och inte enbart sänka hastighetsgränsen!!
Torsten MartinssonHej Leif. Vi arbetar även med beteendepåverkan för att öka regelefterlevnden, men hastigheten har stor betydelse för konsekvenserna vid en olycka.
 
Onsala-boHej! En fråga om väg 940, (Onsalavägen). Planerar vägverket en hastighetsöversyn och därmed fartsänkning till nya 60 km/h av den delen av vägen som är 70 km/h? Vägen är tungt trafikerad, med hög belastning ca 15000 fordon/dag, fotgängare skall korsa vägen, hög andel fortkörare (mer 50% vid senaste mätning), så det finns mycket som talar för en översyn och sänkning av farten. Tack för svar!
Mats JonssonVägverket får bara besluta om hastigheter från 70 km/timmen och uppåt. Däremot kan vem som helst ansöka om en lägre hastighet vid t.ex. en korsning eller liknande hos Länsstyrelsen. När det gäller väg 940 har Vägverket inga planer på att se över den i dagsläget.
 
JINGKommer skyltarna att ha samma färger som tidigare?
Per NettelbladJa.
 
LPVem på Vägverket har en svåger/bror som tillverkar skyltar? Det måste väl vara enda anlednigen till detta virrvar av skyltar för vem vet hur mycket pengar.
Torsten MartinssonHej LP. Det går inte till på detta sätt. Ursprungligen har Vägverket fått ett regeringsuppdrag som innebär att Vägverket skulle lämna förslag till ett nytt hastighetsgränssystem
 
LeifVarför sänker ni hastigheten på riksväg 62 när ni både gjort den bredare och satt upp vajerstaket. Varför göra vägen säkrare och sen sänka hastigheten?
Agneta NordströmDen sträcka som är färdigbyggd har vi höjt till 80 km/tim för att det skall bli så enhetlig hastighet på sträckan. Vi kommer att se över sträckan igen när resterande vägbyggnation är klar.
 
Joakim BerntssonÄr det så att skicket på vägen avgör hastighetssänkningarna? I så fall är det ju bedrövligt att inget görs med vägarna?
Torsten MartinssonHej Joakim. Nej det är inte bara skicket på vägarna, utan primärt om det är mötesseparerat, bra sidoområden etc, som finns med i bedömningen av vilken hastighet vägen får. På sikt ska våra vägar naturligtvis förbättras i takt med att vi får resurser.
 
Katarina PetréJag jobbar i Vetlanda. Åker buss så ofta jag kan med nr 631 till Eksjö, där det sedan är byte till annan buss till Vetlanda. Väntetideni Ekjsö har endast rört sig om någon minut, men jag har hunnit med i alla fall. Sänkningen till 80 km medför att bussen kommer in ca 3 min senare, då har Vetlandabussen redan hunnit gå. Har ingen lust att köra bil hela vintern, och jag anser att man ska använda sig av allmänna kommunikationer, även utifrån miljöhänseende. STOR FÖRSÄMRING!
Thomas LindénVi utgår från att bussbolagen som berörs, kommer förändra sina tidtabeller efter de nya förutsättningarna.
 
Göran KjellinDet är bra, men ni kunde sänkt till 70 km/t på 90- väg, och 90 km/t på 110 väg. Då kanske folk lär sig att axeptera att hastighet DÖDAR.
Torsten MartinssonHej Göran. Det vi försöker göra är att anpassa hastigheterna utifrån hur säker en väg är.
 
MartinKommer ni att sätta ner fart gränsen yttligare om några år när vägarna är ännu mer slitna?
Per NettelbladVissa vägar har vi väntat med att ändra hastigheten eftersom vi har planerat att bygga om vägarna, till exempel att sätta upp sidoräcken eller mitträcken. Om de ombyggnaderna inte blir av så kommer hastigheten att förändras. Annars har vi inga planer på att sänka hastigheterna.
 
moderatorVälkomna till dagens chatt! I det här rummet svarar vi på frågor om nya hastighetsgränser och framför allt det som berör södra Sverige och Värmland.